neděle 24. února 2013

Mama - recenze


posterHoror / Mysteriózní / Thriller
Španělsko / Kanada, 2013, 100 min

Pět let Lucas (Nikolaj Coster-Waldau) vytrvale hledal malé neteře Lilly a Annabel, které po násilné matčině smrti zmizely i s otcem neznámo kam. Jeho pátrání, hraničící s posedlostí, narušuje i vztah s přítelkyní Annabel (Jessica Chastain), ale Lucas se nakonec dočká satisfakce. Obě dívky se najatým pátračům podaří najít v opuštěné chatě stojící uprostřed hlubokých lesů. Dívky jsou zubožené, sociálně velmi zaostalé, ale naživu, což si nikdo neumí vysvětlit. Protože jejich návrat do civilizace proběhne nečekaně rychle, může Lucas     zažádat o jejich svěření do své péče a spolu s Annabel se jim snaží nahradit harmonickou rodinu. Postupně si ale oba začínají klást otázku, zda si s dívkami nepřivedli domů i někoho dalšího. Někoho, kdo Lilly a Victorii pomáhal celou tu dobu přežít a teď se jich nechce vzdát. Zvlášť Annabel nese narůstající dusno provázené znepokojivými jevy hůře, protože je zjevné, že si mateřskou lásku obou dívek bude muset vybojovat proti soupeři, který používá dost děsivé zbraně...

--------------------------------------------------------------------------------

Mama je film na který jsem se strašně moc těšila. Šíleně těšila. Poprvé jsem viděla trailer zhruba před půl rokem a se zatajeným dechem (a mírně pootevřenou pusou!vypadalo to dost legračně :P) jsem neustále čekala na to, až se na film podívám. Působilo to na mě tajemně, strašidelně a zajímavě. Dneska přišel ten den. Viděla jsem Mamu. A bohužel přišlo spíš zklamání...
Film rozhodně není špatný. Je v něm skvěle zachycena ta správná atmosféra, sklíčenost,  mrazivé napětí a pocit, že nevíte, co přijde. Za to rozhodně palec nahoru. Plus jsou i dobré herecké výkony a celkově originalita. Rozhodně zajímavé a nevšední. Neokoukané.
Na druhou stranu se tu dle mého názoru objevilo až moc prvků dramatu a takový zvláštní styl pojetí celého příběhu (to se projevilo hlavně na konci). Film bych označila přídavným jménem: zvláštní.

No ale samozřejmě být zvláštní není žádná ostuda. Film byl pěkně zpracován a bylo vidět, že si na něm tvůrci dali opravdu záležet. Celým filmem Vás doprovází skvělá tíživá atmosféra, kterou jsem si přes televizi naprosto užívala (víte, jak to myslím :P). Škoda, že na mě příběh možná byl až moc velká slátanina. Nebo možná ne slátanina, ale vadilo mi to vystižení a ta podoba, kterou měla hlavní záporná postava. Moc hororová příšera. Dala se dle mého názoru vystihnout daleko lépe, tím jsem si jistá. Víc reálně a sugestivně.

A teď k samotnému příběhu. Lily a Anabell unesl jejich otec a i když po nich jejich strýc Lucas už 5 let pátral, nepodařilo se mu je najít. Je zoufalý, ale stále doufá a věří, že se mu je povede najít. A stane se to. Dívky jsou nalezeny v opuštěné chatě v lese - hladové, zoufalé a hlavně jiné. Divoké, agresivní, vystrašené. Mimochodem - ta mladší holčička byla prostě psycho! Naháněla mi strach!! Lucas hned ví, že jim chce dát domov plný lásky a spolu s nimi a se svou manželkou se nastěhuje do nového domu. Jenomže kromě nich je v domě ještě někdo jiný. Někdo, kdo dívky opatroval v chatě.. Někdo, kdo je pro ně matkou a osobou, které naprosto věří a která je pro ně vším. Někdo, kdo se o ně nechce s nikým dělit..

Mysteriózní scény jsou tu perfektně vystiženy, o tom není pochyb. Taková ta sklíčenost, strach, mrazení v zádech - s tím vším se při sledování tohoto filmu můžete setkat. První hodina filmu byla dokonalá, hodnotila bych jednoznačně 5 hvězdičkami. Bohužel potom se to tak nějak zvrtlo a film se mi líbil míň a míň. Děj pokračoval jinak a dle mého názoru už to ani nebylo tak moc originální. A taková ta ryzí, surová atmosféra u které se bojíte byla pryč. Vystřídal ji klasický hororový příběh, který nepřinášel zase tak nic moc originálního. Hodně mi vadila postava Mamy.. to ji fakt nemohli udělat trošku víc reálněji?!?!?

Tvůrci skvěle vystihli to, jak se chovají lidé (a především děti), když žijí dlouhou dobu v izolaci, v divočině. Už díky tomuto faktu je film zajímavý a třeba mě osobně opravdu fascinovalo, jak se dívky ze začátku chovaly a jak se (většinou neúspěšně) snažily zapadnout do normální společnosti. Zkuste si představit, že byste Vy sami museli takhle někde žít 5 let. Dokážete si to představit? Ne. I když si myslíte, že ano- věřte mi, nedokážete. Být o samotě tak dlouho člověka prostě změní a nikdo z nás si nedokáže představit, jaké to je. Bezmoc, strach a snad už ani žádná naděje. Musí to být příšerný nátlak na psychiku. Člověk poznamenaný tímto "zážitkem" a zkušeností snad už ani nemůže normálně žít..

Filmu dávám 3 hvězdičky. Škoda toho konce. Každopádně byla to originální podívaná, alespoň ze začátku. Nebylo to špatné a jsem ráda, že jsem film viděla. Už proto, že jsem se na něho tolik těšila. A mé velké díky patří mému kamarádovi Danovi, protože bez něho bych film neviděla. Díky kámo!! :))




Trailer k filmu:


6 komentářů:

  1. Ano, konečně jsem našla nějakou recenzi na tenhle horor. Plánuju se na něj určitě podívat, uvidíme jak se bude líbit, protože ve sledování hororů jsem naprostý nováček a ty si byla ten hlavní důvod, proč mě začali zajímat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...Já? No páni, to je super!! Mám radost!! :D :))
      Zkus se kouknout, třeba se Ti film zalíbí! :)

      Vymazat
  2. Mama, abych pravdu řekla, mě zklamala jak nejvíc mohla, hlavně co se příběhu týče samozřejmě. Žádný lekačky, nepětí, nic. Klasickej rodinnej horor se strašidlem. Je to škoda. Bojím se se těšit na další nový hororový pecky. Doufám že třeba Evil Dead nezklame.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jediné co, tak má silnou hlubší myšlenku na konci, ve chvíli co se jedna ze sester rozhodne tak a druhá tak.

      Vymazat
  3. Vypadá to zajímavě.. a ten trailer mě úplně dostal. :D Mám z toho docela strach (nojo, jsem menší strašpytlík :D) Jsem ale zvědavá, co si myslela tím "koncem". Co se tam stane? Nee, neříkej mi to! :D :P

    OdpovědětVymazat
  4. Kamarádku to strašně zaujalo, což je divné, jelikož se kouká jen na muzikály :D Já sama jsem k tomu přistupovala spíše skepticky, ale pak jsem se dozvěděla, že tam hraje můj oblíbený herec, takže teď to vidět prostě musím.
    A navíc ta tématika "vlčích dětí" ... moje profesorka na psychologii, by ze mě měla radost :D

    OdpovědětVymazat

Ahoj! Předen Ti moc děkuji za komentář, dělá mi to radost :)