neděle 17. února 2013

Žena v černém - recenze


posterHoror / Drama / Thriller / Mysteriózní
Velká Británie / Kanada / Švédsko, 2012, 92 min
Snímek na motivy klasického duchařského příběhu vypráví příběh Arthura Kippse (Daniel Radcliffe), právníka, který je nucen opustit svého malého syna a odcestovat do odlehlé vesnice, aby zde vyřídil právní záležitosti související s nedávno zesnulým majitelem rezidence Eel Marsh House. Kipps, který o samotě pracuje v tomto starém sídle, začíná odhalovat místní krutá a znepokojivá tajemství a jeho obavy se dále stupňují poté, co zjistí, že místní děti za záhadných okolností umírají. Když pomstychtivá žena v černém začne ohrožovat i jeho nejbližší, je Kipps nucen hledat způsob, jakým vražedný kruh přerušit.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tenhle obrázek mě děsí!!
Na tento film jsem se těšila ze dvou důvodů. První z nich byl ten, že jsem četla knihu. A ta se mi docela líbila. Kdyby Vás knížka zajímala víc, můžete si přečíst recenzi na mém knižním blogu. Druhý důvod byl ten, že film režíroval James Watkins, který režíroval i můj milovaný Eden lake, který se řadí do mých TOP filmů. Na Ženu v černém jsem byla rozhodně zvědavá. Moc jsem se těšila. Podle traileru to vypadalo dost nadějně.

Arthur odjíždí do vesnice, aby zde vyšetřil několik záležitostí. Začne se mu zjevovat "žena v černém". Arthur postupně zjišťuje, že žena není z našeho světa a že je to zlý duch, který páchá mnoho zla. Začínají umírat děti z vesnice a Arthur se to snaží zastavit, což není vůbec lehký úkol. V ohrožení je i jeho vlastní život a život jeho nejbližších...

Bohužel mě film nakonec spíš zklamal. Kdybych nečetla knihu, tak bych z něho taky nebyla nějak vyloženě nadšená. Knihu jsem ale četla a kvůli tomu se mi film líbil ještě o něco méně. Hodně scén chybělo, některé zase byly přidány (podle mě zbytečně). Nejvíc mě naštval konec. V knížce byl závěr naprosto geniální - a nebo alespoň mně se opravdu líbil. Ve filmu ho vymysleli úplně jinak a nelíbil se mi vůbec. Spíš naopak - vadil mi.


Ale co nadělám... Ovšem co musím pochválit je celková atmosféra a vlastně i to herecké obsazení. Daniel Radcliffe zahrál Arthura skvěle. Nějak takhle jsem si ho představovala. Sice byl na výšku opravdu maličký a není to žádný krasavec, ale to je vlastně asi dobře. Je to normální muž. Jeho rodinné vztahy byly ve filmu taky DOST upravené a to mi taky vadilo. V knížce to bylo naprosto jinak (měl o hodně starší manželku, která měla dospělé děti a dítě se jim narodilo až na konci knihy). Zajímavé, že to tvůrci filmu všechno tak změnili. Já osobně si myslím, že je to docela škoda.
Arthur v akci!! Sekera s víčka je super kombinace!
Ve filmu je poměrně dost dobře natočených scén. Není problém bát se. James Watkins ví, jak vytvořit správnou, sugestivní a pochmurnou atmosféru starého domu, ze které Vám bude běhat mráz po zádech. To se mi líbilo. Duchů je tu taky hodně a musím uznat, že některé scény se opravdu velmi povedly. Hlavně ty "oknové". No přiznejme si - asi není moc fajn pocit když stojíte u okna a za Vámi stojí duch, že? :)

Celkově film hodnotím průměrně. Kdybych nečetla knihu, tak by se mi film líbil asi o trochu víc. Ale i tak to je film na který docela rychle zapomenu. Nijak zvlášť mě ničím neokouzlil. Trošku jsem se bála, ale místy jsem se i nudila. Možná je to trochu horor, ale je tam i hodně prvků dramatu.
Pro mě to tedy bylo spíš zklamání. Každopádně příběh není špatný, celkové zpracování je pěkné, ale najdou se tu i věci, které mi vadily. Filmu dávám 3 hvězdičky.

Trailer na film:



5 komentářů:

  1. Mě se tenhle film strašně líbil :) Knihu jsem ještě nečetla, ale nejspíš si jí do budoucna přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle film je perfektní :) Není to žádný krvák, ale vážně hodně dobrá lekačka s úchvatnou atmosférou. Ten anglický děsivý styl se do vás přímo vsákne:D a taky musím moc pochválit detaily (hrající zvonkohry, hračky, panenky - už z toho jsem se klepala hrůzou, tyhle hračky přímo nensáším :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jinak s tím koncem musím souhlasit, i když jsem knihu nečetla (ráda bych!), taky se mi tolik nelíbil

      Vymazat
  3. Nejvíc mě zaujalo, že tam hraje Daniel Radcliffe! :D Celkově to ale stejně vypadá velice zajímavě- myslím, že jdu stahovat! :D

    OdpovědětVymazat
  4. I highly recommend you furthermore sense liberated to give any kind of function you may have finished that you just feel could be connecting. https://imgur.com/a/8AvPFGA https://imgur.com/a/oGLTbJP https://imgur.com/a/gcFQpg8 https://imgur.com/a/ijtOrv0 https://imgur.com/a/HHW5WVi https://imgur.com/a/tltNRAq https://imgur.com/a/7abgvTL

    OdpovědětVymazat

Ahoj! Předen Ti moc děkuji za komentář, dělá mi to radost :)